9 fotografer – 18 bilder
Jury: Karlstads Nya FK

1. Sara Ahlin
En bild som kanske hade kunnat vara bättre rent tekniskt med tanke på skärpa och ton, men som ändå blev den vi fastnade mest för. Den berättar en suggestiv historia med mystik och spänning, och silhuettbilden gör bilden känns tidlös. Bilden är påpassligt tagen, just när personens silhuett ger mesta möjliga för betraktaren, och placeringen av figuren i bilden ger perfekt balans och dramatik.

2. Daniel Lindström
All makt utgår från folket
I den här bilden är det rörelseoskärpan och perspektivet som är styrkan. Man får en tredimensionell effekt som gör att det nästan blir som ett tittskåp.

Bilden har ett märkligt färgstick som vi upplever går åt både grönt och svagt magenta, och vi skulle önska lite mer arbete med kontraster i delar av bilden.

Det finns en dramatisk effekt i motsatserna: den tunga stenbyggnaden förstärkt av centralperspektivet som kontrasterar mot de flyktiga skuggfigurerna som passerar revy. ”All makt utgår från folket” sägs det i titeln, men här känns faktiskt maktens byggnad betydligt mer konstant än folket den representerar.

3. Daniel Lindström
Ett slags självporträtt
”Ett slag självporträtt” i fina toner, med lagom färgmättnad. En bild vi har sett förut i olika versioner, men den här står sig bra i jämförelse med liknande spegelbilder tack vare en mycket fin återgivning av struktur och ytor. Bilden hade var fin även utan figuren, men silhuetten lyfter den ytterligare ”ett snäpp”. Bra balans och symmetri som fungerar.

4. Bengt-Åke Öhgren
Gladan presenterar sig
En bild med bra teknik och perfekt ”tajming”, där vingarna precis breder ut sig och tillsammans med fågelns kropp bildar två korsande diagonaler i bilden. Himlen bildar en fin bakgrund till motivet. Vi funderar på om en svag vinjettering skulle kunna förstärka fokuset på fågeln ännu lite mer, och man kanske kunde ha placerat fågeln något mer till höger i bild för att ge den mer utrymme att flyga in i. Ögat, den intensiva blicken är ett stort plus!

5. Peter Brolin
Rallhäger i profil
En fågelbokssnygg bild med bra skärpa och fina färger, där vi skulle önska oss ytterligare något i bilden som ger lite spänning eller kontrast till fågeln. Ståltråden/metreven nedanför fågeln och den suddiga detaljen i nedre vänstra hörnet upplever vi som störande, men bildkompositionen är bra och vinjetteringen är fint gjord och det lyfter bilden betydligt.

6. Sara Ahlin
Ett klassiskt motiv med fina toner. Vi saknar någon detalj i landskapet, något blickfång som hade kunnat göra bilden lite mer spännande, som kunde få den att höja sig över andra liknande bilder. Den fungerar ändå bra med sin fina balans i komposition och sin harmoniska, dämpade färgton.

7. Alf Bogren
Skuggor
Perspektivet med skuggorna från träden är det som ”gör” bilden. Vi har i och för sig sett skuggan av en fotograf ett antal gånger förut, och funderar på om det hade varit intressantare med någon annans skugga? Vi diskuterade de taggiga skuggorna till höger i bild, och det var delade meningar om dessa borde beskäras bort eller inte.

8. Peter Brolin
Pingisprofil
Vår första reaktion var att undra varför fotografen valt en oval passepartout till detta motiv. Ovalen gör att rörelsen i bilden stannar av och det som kunnat vara en actionbild i stället blir en stillbild – en frusen bild. Men det är kanske det som är meningen? Bilden har ett blålila färgstick. Vi funderar på en rejäl beskäring för att förstärka vinklar och uttryck: bara behålla lite luft ovanför bollen, behålla armbågens vinkel, och beskära till höger precis bakom kragen. Vi tror att det skulle lyfta fram den här bildens kvalitéer bättre, och ge modellens intensiva blick en möjlighet att nå utanför den begränsande ovalen.

9. Åke Thunander
Loppis
En rolig bildidé som saknar en del i själva utförandet. Tänk på att beskära på rätt ställe – att antingen ta med hela fötterna eller beskära mitt på underbenet t.ex. Tänk också på bakgrunden – den blå bilen tar alldeles för mycket uppmärksamhet och är en lite störande tidsmarkör. Ett tips när man tar streetfoto som det här är att ta bilder ur flera vinklar, och kanske att vänta in rätt ögonblick om man har möjlighet till det. Rätt genomförd kunde detta ha varit en vinnarbild! Här finns karaktär och en historia som kunde bli intressant med rätt hantering.

10. Alf Bogren
Älgjaktstid
En älg. Det är spännande att den är så nära, men kanske lite för nära eftersom man beskurit öra och horn. Vinkeln är lite märklig, och perspektivet förvrider bilden. Det hade t.ex. varit intressantare med en bild lite nedifrån för att utnyttja perspektivförskjutningen på ett bättre sätt, och samtidigt få med hornen. Trevligt att bilden är skarp så att man nästan kan känna pälsen!

11. Alf-Åke Hall
Ridå

12. Alf-Åke Hall
Perspektiv

13. Anna Ider
Fjäril vingad

14. Bengt-Åke Öhgren
`Svinkallt`

15. Åke Thunander
Solnedgång

16. Berit Wernald Blad
Ekorr’n glömde sina kottar!

17. Anna Ider
Integritet på hög nivå

18. Berit Wernald Bladh
Barmhärtighet och kärlek
Vi har valt att även kommentera denna bild, eftersom vi tycker att den hamnar lite utanför fotografins område. Här har fotografen inte gjort ett självständigt foto, en egen bild. Det man har gjort här ser vi som en reproduktion av någon annans arbete. En fin reproduktion, men ändå inte ett foto i sin egen rätt.